Naturalny lek? Zaopatrz się w czosnek

główki czosnku

W sezonie gryp i przeziębień bardzo często szturmujemy apteki w poszukiwaniu leków, które postawią nas na nogi. Tymczasem wiele naturalnych produktów również ma działanie lecznicze. Jednym z nich jest zwykły czosnek. Warto go stosować nie tylko wtedy, gdy już dopadnie nas jakaś infekcja, ale również w celach profilaktycznych. Po włączeniu go do codziennej diety w krótkim czasie można znacznie poprawić odporność organizmu i ograniczyć występowanie infekcji, szczególnie ze strony dróg oddechowych.

Czosnek jest warzywem, które jedni uwielbiają, a inni za nim za bardzo nie przepadają. Jego ostry zapach i smak może bowiem powodować dyskomfort. Warto jednak spożywać go często w ramach profilaktyki wielu chorób. Zawiera on bowiem naturalne olejki eteryczne, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne czy przeciwgrzybicze. Substancje lotne zawarte w czosnku mają działanie nawet kilka razy silniejsze od najpopularniejszego antybiotyku – penicyliny. Czosnek wspomaga przede wszystkim układ odpornościowy, pobudzając go do intensywnej i bardziej wydajnej pracy. Dzięki temu w sytuacji, gdy organizm jest narażony na działanie wirusów, bakterii czy innych czynników chorobotwórczych, jest w stanie samodzielnie obronić się przed rozwojem infekcji.

Aby czosnek uwolnił swoje prozdrowotne właściwości, musi być posiekany, rozdrobniony albo pokrojony. Dopiero wtedy uwalniają się jego lecznicze substancje. Warto go spożywać przede wszystkim na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy wiele cennych właściwości czosnku. Już jeden ząbek dziennie spożywany regularnie poprawia odporność organizmu i pozwala uchronić się przed chorobami, takimi jak przeziębienie, infekcje układu oddechowego, kaszel czy katar. Osoby, które nie są w stanie przemóc się i zacząć spożywać czosnek, mogą zamiast jego spożywania zdecydować się na stosowanie suplementów zawierających wyciąg z czosnku. Ich działanie nie jest, co prawda, równie silne i skuteczne jak spożywanie naturalnego czosnku. Zawsze jest jednak dobrym wsparciem dla osłabionego układu odpornościowego.