Zdrowie ukryte w miodzie

miód na łyżce

W ostatnich latach panuje swoista moda na zdrową żywność. Choć moda jest nowa, wiele produktów polecanych w nowoczesnych mediach jest starych i sprawdzonych, często wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Jednym z nich jest miód.

Naturalny miód, produkowany przez pszczoły i nie wzbogacany żadnymi sztucznymi dodatkami, ma mnóstwo wartości odżywczych i prozdrowotnych. Nie tylko doskonale smakuje, ale jest też skuteczny w profilaktyce wielu chorób. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, a także aktywne enzymy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Regularne spożywanie miodu poprawia odporność, korzystnie wpływa na pracę wielu układów wewnętrznych, pozwala też na wyeliminowanie wielu niedoborów pierwiastków czy witamin. Miód świetnie sprawdza się jako naturalna forma leczenia w sezonie gryp i przeziębień, przyspiesza też leczenie infekcji dróg oddechowych.

Z dobroczynnych właściwości miodu powinny również skorzystać osoby cierpiące na choroby serca i układu krążenia. Miód wzmacnia serce, usprawnia pracę układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, wpływa również na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu. Ma również skuteczne działanie antymiażdżycowe. Osoby zagrożone chorobami serca powinny spożywać miód jak najczęściej. Dobrym sposobem na miodową profilaktykę jest picie codziennie rano przed pierwszym posiłkiem napoju miodowego. Wystarczy rozpuścić dwie łyżeczki miodu w szklance ciepłej wody, dodać sok z cytryny i pić taki napój od razu po wstaniu z łóżka rano.

Miód ma korzystny wpływ nie tylko na nasz zdrowie, ale również na wygląd. Zawiera sporo cennych witamin i minerałów, a także enzymów, które korzystnie wpływają na stan skóry czy włosów. Świetnie sprawdza się nie tylko jego spożywanie, ale również wykorzystanie miodu jako naturalnego kosmetyku – można z niego robić naturalne maseczki do twarzy, które szybko poprawiają kondycję cery i dostarczają jej wielu substancji odżywczych.